Dårlig selvledelse av din tidsbruk hvor du er "på" i kommunikasjons-kanaler som internett, mobil, e-post og sosiale medier, kan lede til stress og i verste fall utbrenthet. Man kan bli avhengig av å være "på" og det gjør én mentalt utmattet over tid. Regulér din tidsbruk og ha tider hvor du er 100% avlogget. Her er tips til veien ut av cyberspace-fellen slik at du har et online- og et offline liv:
:: Lag en fokusliste hver morgen - gjerne på papir. Ha punkter som du ønsker å fokusere på den dagen, så ikke din tid blir stjålet av cyberspace-tidstyver.
:: Vær avlogget på visse tidspunkter, så du ikke automatisk høre "♪pling... du har melding fra en kunde" når du har fri og skal lade batterier. Alternativt, ha to mobiltelefoner, en til jobb og en til privat. Selv om du synes det ikke er så farlig - eller enda verre, synes det er veldig kjekt å ha kontroll - så opprettholder det følelsen av å være "på", som igjen gjør at du ikke helt slapper av og gir jobbhjernen en pause. Målet er å prestere bedre, og da må man faktisk gjøre rom for avslapning.
:: Gjør rom for kreativitet, hva enten det er hobby eller jobb! Sett av tider hvor du er offline og lager plass til å fordype deg i ting. Skap rom for de gode ideer, de blir ofte overdøvet av støy i hverdagen når vi er online.
:: Tren andre på din tid og vis at du er en god leder: Ha tider hvor du er "på" og tider hvor "kontoret" er stengt. For å føle psykologisk frihet, må du skape den selv med klare tidsrammer. Irritere du deg over andre og føler deg utnyttet av sjefen, kolleger, kunder, bekjente med flere, er det antagelig deg som trenger å bli en bedre leder for deg selv - og for dem. Viser du at du konstant er tilgjengelig, vil andre synes det er helt supert og takke for invitasjonen. Tren kunder, kolleger og andre på din tidsbruk. Vis at du faktisk har et rikt, balansert liv og vet at god selvledelse betyr å sette valuta inn på din lykkekonto i form av familietid, vennetid, egentid og jobbtid. Folk som konstant er "på" og jobber døgnet rundt, tømmer kontoen, går i minus og ender opp fattige.
:: Har du for mange oppgaver? Vær løsningsfokusert og ta en prat med din arbeidsgiver, din partner, dine tenåring barn som bor hjemme, venner eller foreldre som er vant ved at du står til rådighet. Finn ut hvordan du kan delegere og minske antallet ting du sier ja til eller har ansvaret for. Din tid og din helse er viktig - også for de rundt deg.
|