Sengen skal være konfliktfri-sone

Få en god nattesøvn - unngå krangler og konflikter før du legger deg og styrk din helse. Vedlagte artikel er ikke noen overraskende forskningsbombe, men viktig lesning om viktigheten av å unngå krangler før man legger seg. Det gjelder ikke bare parrelasjoner, som nevnt i artikelen. Det gjelder naturligvis konflikter i alle typer relasjoner, hva enn det er med din partner, dine barn, din kollega, din sjef, en venn eller andre nære relasjoner. Tar du det med til sengs, betyr det trøbbel for deg :).




5 råd til pårørende av særlig sensitive

I et tidligere innlegg kunne du lese de 5 råd til særlig sensitive mennesker. Her er 5 råd til deg som er pårørende til en høysensitiv person. De kommer fra Ted Zeff som er en amerikansk pioner innen emnet sensitivitet:
  1. Aksepter at dere er forskjellige. Særlig sensitive er ikke hysteriske eller overfølsomme. Det vil være urealistisk å forvente at de skal være som deg.
  2. Gi særlig sensitive ro. Kanskje du liker å shoppe lørdag, gå ut fredag kveld eller arransjere hyttetur for alle vennene. For særlig sensitive kan det være en utfordring med aktiviteter, der byr på mange inntrykk. Vis forståelse for at særlig sensitive kanskje ikke har samme behov som deg, og i tillegg lett blir overveldet av for mye energi rundt dem. 
  3. Nytt godt av særlig sensitives blikk for kunst og estetikk. Særlig sensitive opplever kunstutstillinger, teaterforestillinger og musikk intenst. Ofte oppfatter de helt intuitivt det vakre og enestående i et kunstnerisk verk. La deg inspirere av de særlig sensitives opplevelser og måter å se verden på.
  4. Vær stille sammen. Særlig sensitive har bruk for å trekke seg tilbake for å ikke bli overstimulert. Ha aktiviteter sammen som skaper ro, også for deg. Dere kan eksempelvis gå på yoga, meditere, få massasje eller bare være sammen uten nødvendigvis å prate sammen.
  5. Tilgi særlig sensitive (og alle andre for den saks skyld :)). Når særlig sensitive blir overstimulert kan de ha en tendens til å bli meget opprørte (lei seg, irriterte, sinte, avvisende mm). De vil trenge ro og muligheten for å trekke seg tilbake for å innhente seg. Ha tålmodighet og hjelp personen, vis omsorg og tilgivelse.
Kilde: Ted Zeff, Psykologi dk07

5 råd til særlig sensitive

Den amerikanske psykolog Ted Zeff jobber med særlig sensitive mennesker. Jeg har selv en datter som er et vakkert følelsemenneske og det er viktig at man skjønner at det er en stor styrke å være sensitiv. Samtidig må man jobbe ekstra på sin selvutvikling, så sensitiviteten forblir en styrke og ikke tipper over til å bli en svakhet som tapper en for energi. Her er Ted Zeff's 5 gode råd til følelsesmenneskene:

  1. Aksepter deg selv. Fokuser på alle de fordeler det er ved å være ekstra sensitiv. Tenk på den gave du har fått som gir deg mulighet for å oppleve verden langt mer intenst enn dine omgivelser.
  2. Skap gode rutiner. Start og slut din dag med å skape ro rundt deg selv. Du kan eksempelvis meditere eller lytte til musikk der virker beroligende på deg. Resten av dagen blir påvirket av en god og avslappende start, og din nattesøvn vil bli bedre hvis du gir deg selv tid til å finne indre ro om kvelden. Sørg for å spise sunt og sove tilstrekkelig.
  3. Sett tid av til deg selv minst to ganger om uken. Du skal bruke minst en time hvor du gjør lystbetonete aktiviteter. Skap ro rundt deg selv. Lag en god kop te. Gå eller løp en tur i naturen. Ta et deilig bad med beroligende urter som jasmin og lavendel.
  4. Unngå for mange inntrykk på en gang. Gå eksempelvis på restaurant eller handlesentre før "rushhour" med mange mennesker.  Planlegg din dag så du kan reise til/fra jobb før myldretiden setter inn.
  5. Velg en behagelig arbeidsplass. Velg en jobb hvor du har muligheten til å styre din arbeidsdag mest mulig eller i det minste styre arbeidspresset. Innred din arbeidsplass så det er koselig å være der. Start hver morgen med planlegging av dagen, så du unngår for mange overraskelser og stress i løpet av dagen.

    Jeg har et par ekstra råd, men dem kan du lese mer om i min bok som kommer senere på året :).

    Kilde: Ted Zeff / Psykologi dk07

    Et alternativ til Storm og YR's sommerværsprognoser :)

    Vær en god leder for din lykke

    Er du typen som fokuserer på at glasset er halvt tomt, fremfor halvt fullt? Vi gjør det alle inn imellom. Noen mennesker er mer pessimistiske anlagte - eller "realistiske" som de ofte foretrekker å kalde det :). Andre typer er mer positive av natur. Uansett hvilken type man er, så kan vi alle lære oss å bli mer optimistiske realister. Hvorfor? Fordi det handler om å styrke ens mentale og fysiske helse. Tenker man gode tanker, setter man gode følelser i seg selv. Og gode følelser er medvirkende til å minske stress og forlenge ens levealder. Ryan Howell ved San Francisco State University er en av de mange forskere på temaet og mener at suksess-oppskriften er å nyte de gode minner og sette smertefulle erfaringer i et positiv lys. Det er altså ikke kun et spørsmål om hvordan man har det, men hvordan man tar det. Ta deg selv på fersken når du er pessimist og utfordre deg selv til å være løsningsfokusert og positiv. 


    A pessimist sees the difficulty in every opportunity;
    an optimist sees the opportunity in every difficulty.”
    - Winston Churchill

    Inspirerende dansk bronzekunst anbefales:

    Pris DKR 1.900,- for en "Nyt Perspektiv"-bronzeskulptur
    + transport (11 cm høy / ca. 0,230 kg)
    For bestilling send en e-post: