Prøv en ny forfriskende adferd



Hva enten du er leder i jobben din eller ikke, så er du leder for andre i ditt liv uansett. Eksempelvis leder kolleger, partnere og venner hverandre, og i rollen som foreldre leder vi våre barn. Det er gunstig for oss å være bevist på hvilket budskap vi sender våre omgivelser. Handling prater nemlig høyere enn ord og det er viktig at det er likhetstegn mellom de to. Sier du at du er et respektfult menneske, men ikke handler i tråd, vil folk miste respekt for deg. Har du tenkt over hvordan du fremstår som leder i ditt eget liv? Og hvilken rollemodell du er for andre?

Tenk litt over dine handlinger og ord i dag og gjør en justering i kursen. Det er aldri for sent å bli bedre på noe. Sett deg et mål om å bli en enda bedre partner, pappa, mamma, kollega, venn, søster, bror, datter, sønn - og velg ut en handling som beviser det. På den måte vil du bli stoltere over deg selv og styrke ditt selvbilde, i tillegg vil du sannsynligvis bli kvitt litt dårlig samvittighet - fordi du handler i tråd med den du ønsker å være.

Gjør en bevistgjøring for deg selv for å øke motivasjonen for forandring:
  • Hvilken "lederstil" har du? Eksempler: Er du oppmerksom eller litt uoppmerksom overfor andre? Viser du ydmykhet overfor andre eller er du en anelse arrogant? Er du kjærlig og forståelsesfull, eller kravstor?
  • Hvordan tror du andre ser på deg?
  • Hvordan er ditt kroppsspråk, spesielt når du er stresset? Rynker pannen, ofte ser bort/ikke har blikk kontakt, annet?
  • Hvilken ekspressivitet bruker du? Blir du ofte taus, sjenert, får munddiaré, tar plass, annet?
  • Hvilke ulemper eller omkostninger har disse væremåtene for deg?
  • Hvilke væremåter kunne du med fordel legge til for å fremstå som du ønsker deg å fremstå? Velg gjerne ut to væremåter.
  • Hvordan kan du være mer av det du ønsker (oppmerksom / kjærlig / rosende / strukturert / direkte eller annet)? Altså hvordan trenger du å handle for å fremstår mer som du ønsker?
  • Hvordan vil disse væremåtene tilfredsstille deg?


Velg å være det store mennesket du ønsker å være i ditt og andres liv. Gjør en forandring i riktig retning, det kjennes nemlig så bra.