Lær deg å aksepterer forandring

”Jeg kan ikke si at ting blir bedre hvis vi endre dem;
men jeg kan si at de må endres om de skal bli bedre.”
Georg Christoph Lichtenberg


For mange mennesker er forandringer noe ubehagelig. De synes rett og slett at det er helt unødvendig og blir stresset av ikke å vite hva forandringer innebære. Når vi misliker forandring er det et tegn på at vi ikke har tillitt til livet, og det setter negativitet som irritasjon og engstelse i oss.
I forandringer ligger det mange nye muligheter for vekst – også i de negative forandringer. Vi må huske at store forandringer ofte fører til enda større muligheter. Kanskje ikke i et kortsiktig perspektiv, men i et langsiktig. En gang imellom skjer forandringer utenfor vår kontroll og da må vi gjøre det beste ut av situasjonen og komme oss igjennom forandringsprosessen på best mulige måte. For vår egen skyld.

Mange av oss liker overraskelse, men er de ikke til vår fordel kaller vi dem oftest for problemer i stedet. Når større problemer eller forandringer skjer omkring oss, motsetter vi oss dem. Innen i oss begynner vi å skrike, slå, skråle, rase, klage og sutre. Vi er så mye i opposisjon at vi slett ikke ser fordelene ved forandringen. Hvorfor reagere vi slik? Fordi det blir rokket ved stabiliteten og forutsigbarheten i våre liv. Vi skaper vår egen realitet med våre tanker, trossystem, ord og handlinger som skaper vårt liv. Angsten for det uvisse er en av våre største engstelser, og bunner altså i mangel på kontroll. Problemet er sjeldent problemet, men vårt syn på problemet.
Smerte og lidelse er veier til positiv forandring Det jeg kaller ”forandring” kaller noen smerte og lidelse. Smerte er en uunngåelig del av livet og vi kan like godt akseptere smerte som en naturlig del av livet. Men, lidelse er et unødvendig valg! Lidelse utfolder seg når vi nekter å akseptere vår smerte. Har det hendt noe vondt i vårt liv kan vi ikke bare ”skjerpe” oss og glemme det. Det er ikke mulig. Men, det er derimot mulig å gjøre det beste ut av smerten. Man kan beslutte seg for å synes synd på seg selv og benytt smerten til noe bedre, da vil den ikke utvikle seg til lidelse. 
En økende bevisstgjøring omkring hva vi tenker, hvordan vi ordlegger oss og hvordan vi handler vil gi oss trøst, støtte og håp mens vi er midt i forandringene. Fordi vi er bevisste på hva vi gjør og hva vi kan gjøre annerledes for å takle forandringen litt bedre. Denne bevisstheten vil også gjøre at forandringer ikke kommer så brått på oss. At vi faktisk ser tegnene underveis og kan gjøre noe med situasjonen innen den utvikler seg til en bombe av en forandring. Eksempel på tegn underveis kan være: Du vet at bedriften har slit i en lang periode og har pratet om å nedbemanne, det kan ende i en oppsigelse. Eller du vet at partneren din og du ikke har lagt ned tid eller innsats i deres parrelasjon på flere år og er kjørt helt av sporet, det kan ende i skillsmisse.

Hva kan du gjøre her og nå i dette øyeblikk for å forbedre situasjonen?
Du kan sjekke stillingsannonser, undersøke muligheter for omskolering, kanskje legge til side penger til dårligere tider. Du kan ordne barnevakt og invitere din partner ut på en romantisk middag. Du kan kanskje være mer oppmerksom, interessert og kjærlighetsfull overfor din partner.
Når et problem eller de små tegnene på et problem dukker opp, kan du enten velge å være en del av problemet, eller en del av løsningen. Velg det siste, ikke for andres skyld, men for din egen skyld. På det tidspunktet hvor du velger å slutte å motsette deg forandringen eller problemet, da slipper irritasjon og negativitet i deg. Og da vinner du – også selv om forandringen i utgangspunktet ikke var til din fordel.
Endring og forandring er nesten alltid bra. Det er naturligvis enkelte unntak men i det store og hele er det en fordel for oss på sikt. I sannheten er det jo slik at når vi stagnere og gjør det samme gamle om og om igjen, dag inn og dag ut, ønsker vi oss noe bedre og forandring. Grip forandringer som nye muligheter. Når du jobber med din holdning i forhold til forandringer, og ser det positive i en slik prosess, snur du motvind til medvind og gjør prosessen mye lettere for deg selv.


Forandring må til for å skape vekst